17 essentiële levenslessen voor geluk en succes

Recentelijk vierde ik mijn 30ste verjaardag. Een moment waarop ik terugkeek naar mijn leven en hoe dit in de laatste jaren enorm is veranderd.

De laatste jaren heb ik door schade en schande nieuwe lessen geleerd, welke mijn leven in een stroomversnelling hebben gebracht richting succes en geluk.

Deze lessen wil ik graag met jou delen en ik hoop dat ze net zo waardevol voor jou zijn, als dat ze voor mij zijn (geweest):

1. Hetgeen waar jij je gedachten op richt, zal groeien.

De manier waarop (en de onderwerpen waaraan) jij denkt hebben directe invloed op jouw leven. Als je continue focust op de negatieve zaken in je leven, zoals een vervelende collega of een recente fout, dan zijn jouw gedachtes ook negatief en zal er geen positiviteit uit jouw vingers komen.

Gelukkig is het tegenovergestelde ook waar: focus op recente successen, nieuwe doelen en gezellige collega’s/teamleden genereert positiviteit in jouw hersenen, waardoor je ook veel positiever in het leven staat en dus ook positiever naar je omgeving reageert.

Denk hierbij aan de volgende quote:

“Let op je gedachten, want deze worden woorden. Let op je woorden, want deze worden acties. Let op je acties, want deze worden gewoontes. Let op je gewoontes, want deze worden jouw karakter. Let op je karakter, want dit bepaald jouw leven.”

Een brein vol met positiviteit leidt tot een positief leven. Een brein vol met negativiteit leidt tot een negatief leven.

2. Neem het nooit persoonlijk.

Veel artiesten sturen een demo of album naar een label en, wanneer ze geen reactie krijgen, denken ze automatisch dat deze de track(s) niks vinden en de artiest maar een sukkel vinden. Echter is 99% van de keren de producent gewoon te druk en heeft hij/zij er niet naar kunnen luisteren.
Zelfs wanneer iemand niet druk is en gewoon gemeen doet, gaat het niet om jou: het gaat om hen zelf.
Ze hebben een slechte dag, een slechte jeugd, of hebben nog geen lunch gehad. Je zal het ongetwijfeld gaan meemaken dat iemand naar tegen je doet, zonder een duidelijke aanleiding.
Jij hebt op zo’n moment slechts 1 keuze: Je kan een slachtoffer zijn, of niet.

Je leven wordt een stuk prettiger als je jezelf niet mentaal verwond door de (rot)acties van anderen te betrekken op jezelf.

Dit soort dingen zeggen dus altijd meer over deze mensen, dan over jou. 

3. Wees elke dag dankbaar.

De eerste 2 levenslessen zijn niet makkelijk om te volgen, maar één simpele gewoonte kan er voor zorgen dat je deze heel eenvoudig eigen kan maken:

Wees elke dag dankbaar voor al het goeds wat je nu in je leven hebt. (Geef hierbij niet toe aan de verleiding om te denken dat dit ‘cheesy’ of ‘zweverig’ is. Het vereist moed om je niks aan te trekken van wat anderen denken en oprecht naar jezelf te zijn).

Dankbaar zijn traint jouw ‘positiviteit spier’ en helpt je om sterk en stabiel te blijven in negatieve situaties, tegenslagen en ongeluk.

4. Kom voor jezelf op, maar denk niet dat je overal recht op hebt.

Er is een subtiele grens tussen mensen die denken dat alles om hen draait en mensen die bang zijn om ook maar ergens om te vragen. Zorg dat je nooit bij één van deze partijen hoort.
Als je denkt iets ten koste van jou gaat, durf iets te zeggen en verdedig je grenzen. Aan de andere kant is het even belangrijk om niet zomaar te roepen dat je iets wilt, wanneer je dit nog niet verdient hebt.

Andere mensen zullen je niet graag helpen wanneer je je gedraagt alsof de wereld voor jouw is geschapen. 

5. Vraag altijd om hulp.

Zo lang je weet dat je niet aan de kant zit van het ‘denken dat je overal recht op hebt’, zoals hierboven beschreven, zul je vrijwel al je angst, zorgen en ongemak in je leven kunnen uitschakelen door aan de voorkant duidelijk aan te geven wat jouw behoeftes en wensen zijn.
Zolang jouw vragen schappelijk zijn (iets wat je van binnen kan voelen), heb je altijd een goeie kans dat iemand je wilt helpen. Het ergste wat iemand kan zeggen is ‘nee’ en dat zal bij een schappelijk verzoek nooit een relatie beschadigen.

6. Leer om van afwijzingen en tegenslagen te houden. 

Elke ‘nee’ brengt je dichter bij een ‘ja’. Elke tegenslag leert jouw lessen die je dichter bij jouw succes gaan brengen. Simpel gezegd:

Je zal nooit werken voor jouw droombedrijf, als je niet solliciteert bij jouw droombedrijf.

Leer ‘nee’ en tegenslagen te zien als ‘je bent er nu nog niet klaar voor’, in plaats van dat er een deur voor goed wordt gesloten. De aanhouder wint en mensen respecteren mensen die volhouden door weer en wind, om te komen waar ze willen.
De weg zal vaak zwaar zijn en bezaaid met afwijzing, tegenslagen en obstakels, maar uiteindelijk zijn dit slechts de uitdagingen die jouw testen om te zien of jij jouw doel waard bent. Blijf volhouden en je zal altijd komen waar je wilt zijn.

 

 > 2