Inkomen

Geld maakt niet gelukkig, maar geen geld hebben ook niet

Wij praten niet over salaris, omdat wij dit woord te beperkend vinden. Inkomen betekent geld verdienen en het salaris wat je door werken ontvangt, is slechts 1 manier om inkomen te genereren. In ons groeiprogramma speelt inkomen (en de manieren waarop je dit genereert) een belangrijke rol:

Salaris
De simpelste manier om inkomen te genereren is door te werken voor een bedrijf en hiervoor betaald te worden. Hierbij ruil je tijd voor geld en gebruik je jouw kennis en vaardigheden om waarde te creëren voor het bedrijf.

Ondernemen
Als jouw kennis een vaardigheden meer waard zijn dan een bedrijf wilt betalen in loondienst, dan is het verstandig om het heft in eigen handen te nemen. Ondernemen biedt jou de vrijheid om je eigen opdrachten te kiezen en zelf te bepalen hoe je deze invult. Wel komt er een hoop extra’s bij kijken in de vorm van onder andere administratie, afdracht van belasting, zelf je broek ophouden en geen financieel vangnet.

Passief kapitaal
Een verstandig mens geeft niet al zijn geld uit, maar legt ook wat apart. Geld wat je niet nodig hebt, noemen wij ‘kapitaal’ en dit kun je aan het werk zetten: de simpelste manier is het op de bank te zetten, zodat je er (ontzettend lage) rente over ontvangt. Je kan je geld echter ook uitlenen aan iemand die ermee aan de slag gaat en zo meer inkomen ontvangen vanuit jouw kapitaal.

Actief kapitaal
Passief kapitaal is een redelijk eenvoudige manier om inkomen te creëren. Je kunt echter ook zelf met jouw kapitaal aan de slag gaan. Denk dan bijvoorbeeld aan investeren, of ondernemen. Het voordeel van actief kapitaal is dat jouw rendement (het extra geld wat je genereert) een stuk hoger ligt. Het nadeel is dat het jou meer tijd kost. Kijk dus altijd goed of het de moeite waard is.

Financiële onafhankelijkheid
Stinkend rijk worden is voor veel mensen niet belangrijk. Financieel onafhankelijk zou dit wel moeten zijn. Je wilt genoeg inkomen genereren zodat je zorgeloos kunt leven en kunt doen en laten wat je wilt. Om dus financieel onafhankelijk te worden dien je, of je kapitaal groot genoeg te maken dat je geen inkomen meer nodig hebt, of ervoor te zorgen dat jouw inkomen dusdanig hoog is, dat je je geen zorgen meer hoeft te maken over geld.