Geluk en Succes

7. Erken dat geld vrijheid betekent.

Voor alles wat je in het leven wilt is geld nodig. Focus op geld is belangrijk, maar dan wel op zo’n manier dat je jouw geld verzorgt en aan het werk zet, iets anders maakt jou tot een slaaf van schuld en vrijheidsbeperking in het behalen van jouw wensen.

Leer jouw geld te budgetteren (lees: niet allemaal uit te geven en niet te weten waar het naartoe gaat), creëer een overschot waar je wat mee kan ondernemen en zorg dat je altijd genoeg achter de hand hebt om (financiële) klappen op te kunnen vangen.

Des te eerder je begint, des te eerder je in een situatie komt waarin jouw geld geen zorgen creëert, maar juist mogelijkheden biedt.

8. Doe 1 ding tegelijk.

Dit stukje ‘zen-wijsheid’ is vandaag relevanter dan ooit. Eet als je eet. Loop als je loopt. Geniet van de smaken en textuur van het eten. Let op het gevoel van jouw blote voeten in het warme zand. Multitasken is gevaarlijk, omdat je je hersens overspoelt met conflicterende impulsen.

Even snel je facebook checken terwijl je aan het leren bent kan je brein compleet uit leermodus trekken en voor je het weet heb je 15 ‘Best Voice Auditions Ever- ‘filmpjes gekeken en stress je enorm voor je examen.

Structureer dus jouw activiteiten. Werk wanneer je werkt en speel wanneer je speelt. Mensen die op hun werk aan vakantie denken, zullen namelijk op vakantie aan hun werk denken en zullen constante onrust en ontevredenheid ervaren.

9. Accepteer en geniet van waar je nu bent.

Het leven verandert constant en je zult binnenkort alweer uit de vertrouwde routine getrokken worden naar iets nieuws. In je basisschooltijd zal je uitgekeken hebben naar het ouder worden, meer verantwoordelijkheid krijgen en naar ‘de grote school’ gaan.
Nu zal je waarschijnlijk wel eens heimwee hebben naar de tijd dat je om 15:00 klaar was en de rest van de dag kon spelen en relaxen naar hartelust. Veel studenten zullen jaloers zijn op de baby’s die een paar keer per dag een tukkie moeten doen, terwijl je als klein kind nog met geen hamer in slaap te krijgen was.

Geniet daarom van waar je nu bent, omdat je er later absoluut nog vaak naar zal terugverlangen.

10. Maak eerst jouw kant van de straat schoon.

Dit is een van de krachtigste levenslessen, als het gaat om het ontwikkelen van een sterk karakter, een positieve reputatie en het maximaal bevorderen van jouw groei:

Als je een probleem hebt met iets of iemand, en je wilt dit aanpakken, dan dien je eerst te kijken welke fout er bij jou ligt. Neem hierbij altijd zelf de volledige verantwoordelijkheid voor de situatie. Ook als de schuld niet volledig bij jou ligt, ga je er vanuit dat jij de oplossing zal moeten creëren.

Kun je niet goed met iemand overweg? Bedenk dan welk gedrag jij vertoont, wat de ander zo tegen de borst stuit. Ga dan het gesprek aan om te ontdekken waar de wrijving ontstaat en doe er alles aan om dit te verhelpen.

Je zal zien dat de andere persoon dan ook alles doet om met jou op goede voet te komen en je dat de gezamenlijke inspanningen veel sneller tot een positief resultaat leiden.

11. Waar je mee omgaat, daar wordt je mee besmet.

De mensen in jouw directe omgeving, hebben een directe invloed op jouw leven. Heb jij vrienden die in een oude levensstijl blijven hangen (bv. de eeuwige student, of de persoon die altijd maar lol wilt trappen en nooit serieus is), terwijl jij merkt dat je verder bent en je eigenlijk niet meer prettig voelt in zo’n omgeving?

Bedenk goed: de vijf mensen waar jij het meeste mee omgaat, zijn ook de vijf mensen die vorm geven aan jouw gedachten, acties en doelen.
Zijn deze 5 mensen bevorderlijk voor jouw leven? Of houden ze je tegen om verder te komen?

Hoe hard het ook is, soms moet je afscheid nemen van personen of situaties, om te kunnen groeien in je leven.

12. Koester geen wrok

Als je iets of iemand uit je leven moet snijden, doe dit dan ook. Een wrok koesteren vreet energie (zoals gezegd: daar waar je aan denkt, is wat groeit in je leven). Dus stel grenzen en maak je niet druk over de reden waarom je deze in eerste instantie moet stellen.

Leer je les en ga verder.

1 < > 3